Strategic Thinker or Strategyless?

Here’s a quick quiz you can share with folks in your group to see how strategic people are (answers follow the quiz):

1. At the heart of business strategy is:

A. The intelligent allocation of limited resources.

B. Distributing resources across all potential growth opportunities.

C. Working to be better and faster than the competition.

2. Successful business strategy is about:

A. Being better than the competition.

B. Having the “right people on the bus.”

C. Providing differentiated value to customers.

3. The three disciplines of strategy are:

A. People, strategy and process.

B. Customer focus, service and product leadership.

C. Acumen, allocation and action.

4. A goal is:

A. The current purpose of the organization.

B. The general outcome you’re trying to achieve.

C. The specific outcome you’re trying to achieve.

5. An objective is:

A. The specific outcome you’re trying to achieve.

B. The future purpose of the organization.

C. The general outcome you’re trying to achieve.

6. Goals and objectives represent:

A. How you will achieve your mission and vision.

B. What you are trying to achieve.

C. The tactical means of achieving business success.

7. Strategy and tactics represent:

A. How you will achieve your goals and objectives.

B. Long and short term goals.

C. A balanced scorecard indicating business performance.

8. Strategic thinking can be defined as:

A. Annual process for creating a strategic plan.

B. The ability to generate business insights on a continual basis.

C. Using SWOT Analysis to identify opportunities and threats.

9. Effective strategy depends just as much on:

A. Tactics as it does goals and objectives.

B. The economy as it does on your core competencies.

C. What you choose not to do as it does on what you choose to do.

10. Good strategy requires managers to:

A. Not be all things to all people.

B. Serve as many customers as possible.

C. Develop an exit strategy for the business.

Answers: 1.A   2.C  3.C   4.B 5.A 6.B   7.A   8.B   9.C  10.A

There’s a big difference between using the word strategy and being strategic. So how strategic is your group?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *